Welcome.../ Bienvenidos...

This is a Spanglish blog for all you desserts lovers out there...I hope you love these creations as much as my friends and I do. This blog is not just about desserts, but about my love for food and all crafty things that tempt my free time. Feel free to share yours.

If you have a special request, you may contact me at madtemptations8@gmail.com. Until then...may you live a sweet life! - Mely

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Este es un blog "Spanglish" para todos ustedes amantes de los postres...Espero que amen estas creaciones tanto como mis amistades y yo. Este blog no es sólo sobre postres, más sobre my amor por la comida y todas las manualidades que me tientan en mu tiempo libre. Siéntete en la libertad de compartir los tuyos.

Si tienes algún pedido especial, me puedes contacter a madtemptations8@gmail.com. Hasta entonces...¡que vivas una vida dulce! - Mely

Birthday Cake / Bizcocho de Cumpleaños

Hi Roxana:
This birthday cake recipe is great! I love the one from the baker named "Zeni Hernandez" she is from Puerto Rico and all of her recipes turn out are great, just as she says! Here I am posting my version of the "Bizcocho de cumpleaños de Mami" (Mom's Birthday cake) from her book "Dulces Tentaciones" (Sweet Temptations), which is her title for the cake. This is my version of it and one that I use for my friend's and my birthday cakes and they love it. Hope you too!!! Love, Mely ****************
Hola Roxana: Esta receta de bizcocho de cumpleaños es buenísima. Me fascina la de la repostera Zeni Hernandezm ella es de Puerto Rico y todas sus recetas quedan bien, tal y como ella dice. Aquí pauto mi versión de "Bizcocho de cumpleaños de mami: de su libro "Dulces Tentaciones", el cual es el título de su bizcocho. Esta es mi versión del mismo y es el que uso para los cumpleaños de mis amistades y los míos, y a todos les encanta. ¡Espero que a ti tambien! - Cariños Mely

Ingredients / Ingredientes

CAKE / BIZCOCHO
  • 1 lb (16 oz) unsalted butter / 1 lb (16oz) mantequilla sin sal 
  • 1 dz (12) eggs (NOTE: separate the white and yolks) / 1 dz (12) huevos (NOTA: separar yemas y claras)
  • 3 cups granulated sugar / 3 tzas azúcar granulada
  • 4 cups of all purpose flour  (I just sift it once..who has the time for more!?) / 4 tzas de harina para todo uso (Yo la cierno (tamizo) una vez...¿quién tiene tiempo para más!?)
  • 4 oz of evaporated milk  / 4 oz leche evaporada
  • 1 tsb of vanilla / 1 cdta vainilla
  • 1 tsb almont extract  / 1 cdta extracto de almendra

SYRUP / ALMIBAR
  • 2 cups granulated sugar / 2 tzas azúcar granulada
  • 4 cups of water / 4 tzas agua
  • 1/4 cup of Brandy or Rum (could be the golden rum) (please use the real thing, no substitute! It will ruin the flavor!) / 1/4 tza Brandy o Ron (puede ser el ron dorado) (por favor utiliza el real, no lo sustituyas. ¡Arruinara el sabor!)

Procedure / Procedimiento

CAKE (preheat the oven at 350°) / Bizcocho (precaliente el horno a 350°)


1. Beat the butter at high speed until it changes color. / Bata  la mantequilla a velocidad alta hasta que cambie de color.
2. Lower the speed to include the sugar little by little. When all the sugar is incorporated, beat for aproximate 8-10 minutes. (you may have the TV on so you don't get bored) This step is important so the sugar be incorporated and creamy. / Baja la velocidad para agregar el azúcar poco a poco. Cuando el azúcar se incorpore, batir por aproximanadmente 8-10 minutos. (querrás tener la TV cerca para que no te aburras) Este pasoes importante para que el azúcar se incorpore y creme.
3. Incorporate litle by little the yolks and let them beat for just a second until incorporated. (Do not overbeat, the cake will suffer!) / Incorpora poco a poco las yemas y deja batir por un segundo hasta que se incorpore. (No sobrebatas, porque el bizcocho sufrirá.)
4. Add the vanilla and almond extract to the milk.  / Añadir la vainilla y extracto de almendra a la leche.
5. Lower the speed and alternate the milk with the flour little by little until everything is incorporated, do not overbeat. / BAjar la velocidad y alternar harina con la leche poco a poco hasta que se incorpore, no sobrebatas.
6. In other bowl,  beat the whites until they are light and fluffy almost like a meringe. Then incorporate to the cake mixture in a folding fashion with a spatula. /  En un recipiente, batoir las claras de huevo hasta que estén livianas y a punto de nieve, casi como merengue. Entonces incorpora a la mezcla de manera envolvente con una espátula.
7. Pour the batter on a baking mold and set in the oven for approximate 1 hour or until a clean toothpick comes out clean form the center. (this all depends on your oven, mine is a gas oven and sometimes tikes up too 1 hr 15mins) / Vertir la mezcla en un molde para hornear y colocalo en el horno por aproximadamente 1 hora o hasta que un palillo salga limpio del centro. (esto dependerá del tu horno, el mío es un horno de gas y a veces se toma 1hora y 15 minutos)

While the cake is baking, prepare the syrup... / Mientars se hornea, pepara el almíbar...

1. Mix the water and the sugar and boil them aproximately for one minute (I use the microwave for this) / Mezcla el agua y el azúcar y hierve por aproximadamente un minuto (yo uso el microonda para esto)
2. Let is cool and then add the Brandy or Rum.  / Deja enfriar y luego añade el Brandy o Ron.
3. Be sure to pour it to the cake while it is still warm so the the cake maintain its moisture and taste. / Asegúrate de vertirlo en el bizcocho mientras esté caliente para que el bizcocho mantenga su humedad y sabor.


TIPS / Orejitas
  1. Do not peak the cake by opening the oven door, let it at least bake for 1 hr before doing this or it will sink in the middle. / No observe el bizchoco abriendo la puerta del horno, déjalo por al menos 1 hora antes de hacerlo o se hundirá en el medio.
  2. Do not overbeat or it will turn out too solid. / No lo sobrebata o se pondrá muy sólido.
  3. The batter and the syrup may be done ahead of time and refrigerated for a couple of days. Just make sure the cake mixture be at room temperature before baking. / La mezcla y el almíbar se pueden hacer con anticipación y refrigerar por unos días. Sólo asegura que la mezcla del bizcocho esté a temperatura ambiente antes de hornear.
  4. If you are using a gas oven, make sure to include a baking sheet with water on the top shelf, since the cake may become dry in gas ovens. / Si usas un horno de gas, asegura incluir una bandega con agua en la parrilla más alta del horno, dado a que el bizcocho puede quedar seco en hornos de gas.

ENJOY!!!! OH!!! For the frosting...go to the "FROSTING" label. My favorite with this recipe is the Buttercream. / / ¡Qué disfrutes! AH..para el azucarado...ve a la sección de "Azucarados". My favorito es el de crema de mantequilla (buttercream).

2 comments:

MAD Temptations said...

This is my very favorite cake!!!!

TBI Army Wife said...

Thank you, thank you , thank you!!! I will be following this recipe. I hope we can make it together one of these days. I miss you much!!!!